Nasveti za ohranjanje zdravja

Center za krepitev zdravja ZD Piran vam je pripravil nasvete za ohranjanje zdravja.

Redne dejavnosti centra so zaradi epidemije do nadaljnjega obvestila Ministrstva za zdravje prekinjene.

Tedensko vam bomo pripravljali nove prispevke, ki jih lahko spremljate na naših spletnih straneh ali Facebook strani Center za krepitev zdravja Piran

Skupaj ostanimo zdravi, veselimo se ponovnega srečanja v obdobju po epidemiji!

Umivanje rok
Prehrana
Gibanje za zdravje

Zaščita z masko je pomembna, saj ob upoštevanju ostalih higienskih ukrepov, kot  so pravilno kašljanje, kihanje, pravilno umivanje rok ter izogibanje dotikanju obraza in sluznic, še dodatno zmanjšujejo nevarnost prenosa okužbe. Pri tem je zelo pomembo, da masko pravilno namestimo, nosimo in tudi odstranimo. Ves čas nošenja maske se oseba ne sme dotikati osrednjega dela maske, saj bi na ta način lahko prišlo, do onesnaženja rok in nevarnosti prenosa okužbe na druge osebe. Raziskave kažejo, da so osebe, ki jih nosijo, bolj previdne in ne segajo z rokami k ustom in očem, s tem pa maska osebo, ki jo nosi, lahko zaščiti pred okužbo.

zdrav zajtrk

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. Oskrbi nas z energijo in hranilnimi snovmi za delo. Predstavlja približno četrtino človekovih dnevnih potreb po energiji in hranilnih snoveh. Sestavljen naj bo iz polnovrednih ogljikovih hidratov – žitnih izdelkov, tudi iz sadja, v kombinaciji z beljakovinskim živilom, npr. z mlekom ali mlečnimi izdelki.
Izpuščanje zajtrka vodi v neredno prehranjevanje, več obrokov imamo popoldan in zvečer, pogosteje posegamo po nezdravih izbirah, kar lahko vodi v težave z obvladovanjem telesne teže.