Zakaj obiskati FIZIOTERAPEVTA v Centru za krepitev zdravja?

 

Delo fizioterapevta v Centru za krepitev zdravja zajema izvajanje preventivnih dejavnosti v okviru lokalne skupnosti. Programi zajemajo izvajanje testiranja telesne pripravljenosti za odrasle in starejše, ozaveščanje ljudi o pomembnosti telesne aktivnosti za kvalitetnejše življenje v okviru predavanj in izvajanje skupinske vadbe.

 

Program je namenjen preventivno pregledanim odraslim osebam s srčno-žilnim tveganjem, visoko ogroženim za druge kronične bolezni, osebam s prisotnim dejavnikom tveganja nezadostne telesne dejavnosti ter odraslim z indeksom telesne mase 27,5 in več.

 

Vsebine, ki jih v okviru delavnic z vami predela fizioterapevt so sledeče:

 • prikaz vzdrževanja fiziološke drže in pravilnega dihalnega vzorca,
 • učenje aktivacije globokih stabilizatorjev trupa,
 • pravilna aktivacija mišic medeničnega dna,
 • pravilno opredeljena struktura vadbe,
 • vadba za krepitev mišic (statične in dinamične vaje),
 • vadba za ravnotežje in koordinacijo,
 • analiza rezultatov testa telesne pripravljenosti (izpostavitev najboljših in najslabših komponent),
 • opredelitev mišično-skeletnega statusa in trenutna telesna dejavnost,
 • izdelava osebnega načrta telesne dejavnosti,
 • postavitev kratkoročnih in dolgoročnih ciljev glede aktivnosti znotraj življenjskega sloga,
 • prikaz preprostih oblik aerobne vadbe z namenom dviga srčnega utripa (pod vodstvom),
 • učenje uporabe merilnika srčnega utripa,
 • intervalni trening (na aerobni vadbi).

 

Program vključuje poglobljene oz. daljše delavnice in temeljne oz. krajše delavnice. V programe svetovanja za zdravje se lahko vključijo odrasle osebe od 19. leta dalje.

 

Predstavitev posameznih delavnic, ki jih vodi fizioterapevt, in njihov namen

 

 • Delavnica GIBAM SE

Namen zdravstveno vzgojne delavnice je udeleženca motivirati in mu pomagati pri vzpostavitvi aktivnega življenjskega sloga (spremembe gibalnih navad). Udeleženec pridobi priporočila telesne dejavnosti za krepitev zdravja, osvoji pristope varne in učinkovite vadbe in poveča raven telesne dejavnosti.

KOMU JE NAMENJENA: Preventivno pregledanim odraslim osebam, telesno nedejavnim, visoko ogroženim s srčno žilnim tveganjem, kadilcem in drugim kroničnim bolnikom.

 

 • Delavnica ZDRAVO HUJŠANJE

Udeleženci dobijo motivacijo, strokovno podporo in pomoč pri zdravem hujšanju ter znanje in veščine za spreminjanje prehranskih in gibalnih navad ter podporo v procesu hujšanja in vzdrževanju zdravega življenjskega sloga.

KOMU JE NAMENJENA: Preventivno pregledanim odraslim osebam z indeksom telesne mase 27,5 in več ter hkratnim 10-letnim srčno-žilnim tveganjem in prav tako odraslim z visoko ogroženostjo za druge kronične bolezni.

 

 • Delavnica ALI SEM FIT

Za vstop v delavnico ne potrebujete napotitve s strani ambulante družinske medicine.

KOMU JE NAMENJENA: Odraslim posameznikom, ki jih zanima kakšna je njihova telesna zmogljivost in bi želeli na podlagi rezultatov testiranja dobiti nasvet o ustrezni telesni dejavnosti za krepitev zdravja.

MOŽNA TESTIRANJA:

 • PREIZKUS HOJE NA 2 km

Delavnica je namenjena merjenju telesne zmogljivosti ter glede na rezultate časa hoje, tudi ugotavljanju in spremljanju napredka v telesni zmogljivosti. Udeleženec izvede praktični preizkus hoje na 2 km, ki je ustrezen in natančen terenski test za ugotovitev stopnje telesne zmogljivosti. Test je ponovljiv in z njim lahko ocenjujemo in spremljamo napredek v telesni zmogljivosti udeleženca po določenem času rednega izvajanja telesne dejavnosti.

Namenjen je odraslim osebam, starim od 20–65 let, s prisotnimi dejavniki tveganja za kronične bolezni in osebam z normalno ali prekomerno telesno maso.

 • 6-MINUTNI TEST HOJE

Namenjen je kroničnim bolnikom, starim od 18–65 let, z urejeno kronično boleznijo in  osebam z normalno ali prekomerno telesno maso do 39 ITM.

 • 2-MINUTNI TEST STOPANJA NA MESTU

Namenjen osebam, starim 65 let in več, z urejeno kronično boleznijo, osebam, ki so slabše telesno pripravljene, in osebam s patološko debelostjo.

 

V kolikor ste vključeni v eno izmed omenjenih delavnic, vam pripadajo tudi individualni posveti. Omenjene izvedemo ob razpisanih terminih.

 

V sklopu teh se posameznik s fizioterapevtko dogovori o individualnih gibalnih omejitvah in posebnostih zdravstvenega stanja. Skupaj tako povzameta fizioterapevtsko anamnezo za lažjo izdelavo osebnega napredka.

 

V Centru za krepitev zdravja ZD Piran, je zaposlena diplomirana fizioterapevtka Ula Koterle, ki sodeluje v več programih za krepitev zdravja. K njej se lahko naročite na individualne posvete e-mail naslova ula.koterle@zd-piran.si  ali pokličete na telefonsko številko 040 775 108.

 

Če imate urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, sta preventivni pregled in udeležba v Programu za krepitev zdravja za vas BREZPLAČNA.

 

———————————-

Viri:

https:// www.nijz.si/files/upoladed/navodila_zvc_v_10_10_2016.pdf

www.dlib.si/steam/URN:NBN:SI:DOC

www.nijz.si/files/uploaded/vsebinska_izhodisca_za_izvajanje_op_nadgradnje_in_razvoj_preventivnihprogramov.pdf