DRUŽINE NA TRGU – KREPITEV ZDRAVJA ZA VSE

Prireditev je bila v soboto, 11. maja 2019, na Tartinijevem trgu v Piranu med 09:00 in 13:00 uro v organizaciji Centra za krepitev zdravja ZD Piran.

Prireditev je bila del evropskega projekta EU PROJEKT – MOJ PROJEKT.

Cilj prireditve je bilo MEDGENERACIJSKO POVEZOVANJE, tudi v okviru obeležitve več svetovnih dni:

  • 5. maj SVETOVNI DAN BABIC IN 12. maj MEDNARODNI DAN MEDICINSKIH SESTER
  • 8. maj SVETOVNI DAN RDEČEGA KRIŽA  in TEDEN RDEČEGA KRIŽA
  • 10. maj SVETOVNI DAN GIBANJA
  • 15. maj MEDNARODNI DAN DRUŽINE.

Sodelovali so učenci nižjih razredov OŠ Cirila Kosmača Piran s podružnično šolo Portorož, učenci nižjih razredov OŠ Sečovlje s podružnično šolo Sveti Peter in njihovi spremljevalci.

Za njih smo pripravili pester dopoldan: poslušali so pripoved o Rdeči kapljici, ki jo je v okviru RKS OZ Piran doživeto predstavila Irena Dolinšek, nato smo telovadili s »Šolo zdravja«, delo v delavnicah pa nadaljevali pri policistih PP Portorož, urgentni ekipi ZD Piran, kuhali z Emilijo Pavlič, pestovali lutke pri Faros-u, izdelovali voščilnice pri CSD – Dnevnem centru Školjka, pisali razglednice predsedniku države na stojnici JP Okolje Piran, izvajali jogo za otroke pri »Nush yoga«, se šli borilne igre s ŠKID-om, telovadili pri stojnici Mladinskega epicentra Piran, spoznali skrb za zobe na stojnici Tinke Kolarič in Flegis-a, spoznali oživljanje in osnove prve pomoči na stojnici RKS OZ Piran in Srednje šole Izola ter spoznali pestre aktivnosti, ki so nam jih prišli predstaviti iz TD Višnja Gora.

Zaposleni iz ZD Piran so izvajali preizkus telesne sposobnosti z dvema testoma hoje (na 2 km ali 6 minutnim testom), izvajali meritve krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter vas usmerjali v redne programe Centra za krepitev zdravja, ki potekajo čez celo leto.

Na stojnici Vzajemne d.v.z. so opravljali meritve gleženjskega indeksa, s katerim so obiskovalci lahko preverili ogroženost za pojav periferne arterijske bolezni.

Sodelovali so še mnogi drugi s predstavitvijo na stojnicah: nevladne organizacije in civilna združenja bolnikov, ponudniki izdelkov za zdravo življenje ter ponudniki storitev, povezanih z ohranjanjem zdravja in promocijo zdravega  življenjskega sloga.

Za zabavni del programa so poskrbeli predstavniki italijanske skupnosti Piran in njihove mandoline ter folklorna skupina TD iz Višnje Gore.

Učenci in učiteljice so bili navdušeni nad dogajanjem, za kar gre zahvala vsem, ki so za otroke pripravili delavnice, vsem sodelujočim na stojnicah in vsem zaposlenim ZD Piran, ki širijo svoje aktivnosti promocije zdravja v lokalni skupnosti po celotni Občini Piran.

Zapisala: Tadeja Bizjak, vodja CKZ ZD Piran

Fotografije: Lorna Lovrečič